aylin gri kütleler mevcut yapı mı? öyle ise, nasıl ilişkileniyor senin örtüyle? çalışmanı yeniden teslim ediyor oldugun için genelden detaya tümünü sunman gerek. grafik dilin yıl içi çalışmalarına göre daha iyi (ödül mü işe yaradı ne?) ama içerik olarak kattığın şeyler havada duruyor. bir yere ait proje yaptıgın için bağlamla olan ilişki net verilmeli. bu süreci kendine yatırım olarak görürsen, psikolojik olarak da daha verim alabilirsin.
Evet hocam mevcut yapılar. Anlatmak istediğim çoğu şeyi Peline yazdığım uzuuunca metinde anlatmaya çalıştım en azından ne düşündüğümü. Grafik dilim için gerekli gayreti gösteriyorum yarışma paftaları inceliyorum bol bol. Keşke daha başarılı olabilseydim ve meseleyi kavrayabilseydim daha iyi. Çok keyif aldığım bir süreçti. İpimi biraz daha gevşettiğiniz için teşekkür ederim hocam :)
Merhaba Aylin, Yüklediğin paftayı dikkatlice inceledim. Jüride teslim ettiğin paftalara da bakmıştım. Öncelikle bu yüklediğin paftada edilia nın genel strüktürü ile ilgili yaklaşımın yok. 'Haminne' edilia işleyişinin neresinde yer alıyor? Üst kavramla olan ilişkisini iyi bir şekilde ifade etmen gerekiyor. Jüride teslim ettiğin paftaları da değerlendirip, baştan itibaren haminneyi bütün(edilia) içerisinde nasıl ele aldığını göstermelisin. İkinci olarak paftadan ne tasarladığın anlaşılmıyor, 'Haminne' nasıl bir yer?' 0-17 yaş aralığındaki gençler kredi sistemine dahil oluncaya kadar haminnelerde nasıl konaklıyorlar, temel ihtiyaçlarını nasıl karşılıyorlar? Yani bu işlerin, eylemlerin mimari karşılığı ne?(Sadece bir üst örtü mü tasarlıyorsun???) Üçüncü olarak sindirim atıkları nasıl toplanıyor, nasıl bir sistemi var? Sindirim atıklarının toplandığı alanlar diye bir yerler işaretli ama yanındaki şema ile birlikte bakıldığında anlaşılmıyor? Biyoyakıt sisteminin tam olarak nasıl çalıştığını ifade etmelisin, ayrıca biyoyakıt edilianın yaşam döngüsünde, sürekliliğinde nasıl rol oynuyor, neleri değiştiriyor? (ayrıca biyoyakıt örtüyü nasıl ısıtıyor????) Dördüncü olarak da yenikumaş da olmamış, sadece lafla anlatılan bir sistemle banyo vb. sorunları çözmekten kaçınmışsın gibi duruyor. Sonuç olarak büyük yazdığın, soru işareti koyduğun eylemlerin nerelerde, nasıl yapılacağını mimarca düşünmeli ve ifade etmelisin? Haminne'nin işleyişi sistemin(edilianın) içerisinde nasıl gerçekleşiyor, sistemi(ediliayı) nasıl etkiliyor?
Juride teslim ettiğimiz ilk pafta Edilia kurgusunu anlattığı için tekrar aynı şeyleri yazmaya gerek görmedim. Sadece juride eleştirisini aldığım banyo meselesi vardı. Odalar bölüp içine küvet koymaktan farklı olmamıştı yaptığım. herşeyin farkındayım. İrem hoca "neden senin yaptığın yerde insanlar banyoya girip kapıyı kilitliyorlar? hepsi birlikte yıkanamazlar mı ?" demişti. Ben de onu yaparken kendi yurt hayatımı düşünmüştüm. Biz yurtta 20 kişi bir banyoyu kullanıyorduk ve kapıyı kilitliyorduk. Ama Gül hoca da bunun bu dünyaya ait oldugunu ordan kurtulamadığımı söylemişti. Bunları düşünerek -ve hepsi birlikte yıkansınlar fikrinden etkilenmemeye çalışarak- madem yeni bir dünya o zaman bu insanların ürettikleri kumaş vücudu temizlesin ve banyo kavramı ortadan kalksın dedim. Bu tabi ki ben çözdüm oldu değil.Örtünün ısıtılması için biyoyakıtın kullanılması banyo bunların hepsi birer fikir ve üst ölçekte anlatırsam olur diye düşündüm çünkü çok ayrıntılı düşünmeye hem vakit yoktu hem de artık severek yaptığım şeyden çok uzaklaştım. Bunun bi örtü olduğunun da farkındayım.hem yaşama çok fazla müdahal etmeyip hem oraya mimar olarak bir katkıda bulunmak isteyince biz oranın sıvasını boyasını düzeltmekle kalıyoruz yani bu iyileştirmeden başka birşey olmuyor ve benm de aklıma bütün konutların kullanabileceği bir örtden başka birşey gelmedi. Yani toparlamak gerekirse bahsettiğin ayrıntılar ben için fikirden ibaretti yani olayın hikayesi gibi. Pradasha çocukların değil herkesin yeri. 3 yaşında bir çocuğa devamlı aynı kşi bakarsa o onun annesi gibi olur zaten. isteyen o çocuğu kendi yaşadığı konuta götürebilir pekala. Yani o konutların hepsi aslında 0-17 yaş aralığındak çocukların konutu. Bu çocukların mülkiyeti yok kimle kalmak isterlerse onunla kalabilirler. Bir de bu konutlarda yaşayan insanlar hep birlikte belirlenen saatte kapılarının önüne yemeği koyup yiyebilirler. yani ben başka konuttaki yemeği yemek isteyip o konutun önüne gidebilirm. Edilia ile bağlantısının bunlar olduğunu düşünüyorum. Biyoyakıt ( kendi kendine yetebilme) fikri de dahil olmak üzere. Ama şunu da itiraf etmeliyimki bu projeye başladığımızda çok heyecanlandım. Başka bir dünya üzerinde çalışıyor olmak geröekten çok ilginç geldi çok severek yaptım herşeyi kafaya takarak( grup olduğumuz zamanlarda) ama sonrasında aynı heyecanı duymadım özgürce kendim için yaptığım birşey olmaktan çıkıp zorunluluğa dönüştü ve o noktada fikir yürütemedim. Keşke daha iyi olabilseydi.Belki bunu tekrar deneyebilirim ilerleyn zamanlarda.
aylincim ilerleyen zamana kalmadan, mimari çözümler üretmen gerekli. bu dünyada bir mimar adayı olarak. "güzeldi, daha da olabilirdi, ama olmadı, başka bir zaman da belki, bana eyvallah biçimde" bu dünyaya ait yorumunu kabul etmiyorum.
lutfen bu gece, ürettiğin üst örtünün yapılarla zeminden üst kota, malzemesi, tekniği, kurulumu, sökümü, kontrolü, değişebilirliği gibi meseleleri de düşünerek nasıl ilişki kurduğuna dair sistem çözümlerini çalış ve yolla.
sana ve diger kişilere not: atölyeyi not korkusu ile degerlendirmeyecegim dedim, cünkü ölçütüm kendini aşma ve geliştirme çabası, samimi bir uğraş ve emek idi. bu durumda ya süreç içinde emek vermeyenler devam etmeyecek, ya da sonuna dek emek verenler en tam not ne ise emekleri karşılığı onu alacak. ancak görünen o ki, bir iki kişi dışında -isimleri yarın vereceğim- en üstü alacak yok aranızda. simdiden bilginize... aylin güzel bitirmiş sözlerini; keşke daha iyi olabilseydi, heyecanım kalmadı, belki ilerde bir daha deneriz...
Emek vermiyor değiliz hocam günlerdir olşuturmak istediğimiz kolektif yaşamın bulunduğumuz dünyadan farklı olması,kendi adıma pradashaları edilia nın embriyosu olarak görmem işe ordan başlamak isteğimden dolayı onlarca hatta yüzlerce girdisi olan bu mekanları bu girdilerin mimarca yorumlanıp iyi anlatım tekniğiyle sunması gerekmekte David Harvey i yorumlamak ingilizce videolardan sosyal yaşam alnları üzerine araştırmalar yapıp bunu alanımızla bağdaştırmaya çalışıyorum kendi adıma..
sevgili gökhan, bu ortamı bu şekilde kullanmak için sanırım geç kaldınız. ama kimin samimi bir çaba içinde oldugunu, ürettiğini, emeğini akla dönüştürdüğünü bu gece-sabah yollayacagınız paftalara bakarak cümleten görecegiz. yani diyorum ki, az sonra.... biraz da ben eğleneyim, aylin'in "hadi bana eyvallah" tiradından sonra...
Hocam gerçekten keyifliydi ve en samimi duygularımla söylüyorum hiçbir not kaygısı taşımıyorum.Sadece yarın izmite dönüyorum staj için ve proje için ne bu gece ne de sabah bir şey yapamayacağım. Siz bir not verecekseniz bize eminim ki hakettiğimiz neyse o olacak ondan yana hiçbir şüphem yok. Süreç boyunca elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Siz bıraktıysanız kalmayı haketmişimdir. Zorunluluk değil sevdiğim şey olsun bu ürettiğim şey, benden bir parça olsun diye yapıyorum eyvallahı ve son gecemi ailemle mangal keyfi yaparak geçirmeyi tercih ediyorum. Bu anlarım altı ayımdan daha kıymetli.. Herşey için bana kattıklarınız için teşekkür ederim hem size hem peline hem de tüm arkadaşlara..
Sayın aylin arkadsım sıkıldığını anlıyrum ama bunu burada bu sekilde nedn dile getryosun anlamıyorum grçekten bu kadar herkes emek verip tüm atölyeler senede 2 pafta hazırlayıp birini jüride birini fnalde sunarke bu kadar emek verip te atölyece sonunda bu sekilde paylasım yapman beni gercekten üzdü bulunduğumuz atölye ortamını bu sekilde anlatman verdğimz emeğe kendinde içindesin verilen emeğin saygısızlık oldu gibi geldi bana
aylin gri kütleler mevcut yapı mı? öyle ise, nasıl ilişkileniyor senin örtüyle?
YanıtlaSilçalışmanı yeniden teslim ediyor oldugun için genelden detaya tümünü sunman gerek.
grafik dilin yıl içi çalışmalarına göre daha iyi (ödül mü işe yaradı ne?) ama içerik olarak kattığın şeyler havada duruyor. bir yere ait proje yaptıgın için bağlamla olan ilişki net verilmeli.
bu süreci kendine yatırım olarak görürsen, psikolojik olarak da daha verim alabilirsin.
Evet hocam mevcut yapılar. Anlatmak istediğim çoğu şeyi Peline yazdığım uzuuunca metinde anlatmaya çalıştım en azından ne düşündüğümü. Grafik dilim için gerekli gayreti gösteriyorum yarışma paftaları inceliyorum bol bol. Keşke daha başarılı olabilseydim ve meseleyi kavrayabilseydim daha iyi. Çok keyif aldığım bir süreçti. İpimi biraz daha gevşettiğiniz için teşekkür ederim hocam :)
SilMerhaba Aylin,
YanıtlaSilYüklediğin paftayı dikkatlice inceledim. Jüride teslim ettiğin paftalara da bakmıştım. Öncelikle bu yüklediğin paftada edilia nın genel strüktürü ile ilgili yaklaşımın yok. 'Haminne' edilia işleyişinin neresinde yer alıyor? Üst kavramla olan ilişkisini iyi bir şekilde ifade etmen gerekiyor. Jüride teslim ettiğin paftaları da değerlendirip, baştan itibaren haminneyi bütün(edilia) içerisinde nasıl ele aldığını göstermelisin.
İkinci olarak paftadan ne tasarladığın anlaşılmıyor, 'Haminne' nasıl bir yer?' 0-17 yaş aralığındaki gençler kredi sistemine dahil oluncaya kadar haminnelerde nasıl konaklıyorlar, temel ihtiyaçlarını nasıl karşılıyorlar? Yani bu işlerin, eylemlerin mimari karşılığı ne?(Sadece bir üst örtü mü tasarlıyorsun???)
Üçüncü olarak sindirim atıkları nasıl toplanıyor, nasıl bir sistemi var? Sindirim atıklarının toplandığı alanlar diye bir yerler işaretli ama yanındaki şema ile birlikte bakıldığında anlaşılmıyor? Biyoyakıt sisteminin tam olarak nasıl çalıştığını ifade etmelisin, ayrıca biyoyakıt edilianın yaşam döngüsünde, sürekliliğinde nasıl rol oynuyor, neleri değiştiriyor?
(ayrıca biyoyakıt örtüyü nasıl ısıtıyor????)
Dördüncü olarak da yenikumaş da olmamış, sadece lafla anlatılan bir sistemle banyo vb. sorunları çözmekten kaçınmışsın gibi duruyor.
Sonuç olarak büyük yazdığın, soru işareti koyduğun eylemlerin nerelerde, nasıl yapılacağını mimarca düşünmeli ve ifade etmelisin? Haminne'nin işleyişi sistemin(edilianın) içerisinde nasıl gerçekleşiyor, sistemi(ediliayı) nasıl etkiliyor?
Juride teslim ettiğimiz ilk pafta Edilia kurgusunu anlattığı için tekrar aynı şeyleri yazmaya gerek görmedim. Sadece juride eleştirisini aldığım banyo meselesi vardı. Odalar bölüp içine küvet koymaktan farklı olmamıştı yaptığım. herşeyin farkındayım. İrem hoca "neden senin yaptığın yerde insanlar banyoya girip kapıyı kilitliyorlar? hepsi birlikte yıkanamazlar mı ?" demişti. Ben de onu yaparken kendi yurt hayatımı düşünmüştüm. Biz yurtta 20 kişi bir banyoyu kullanıyorduk ve kapıyı kilitliyorduk. Ama Gül hoca da bunun bu dünyaya ait oldugunu ordan kurtulamadığımı söylemişti. Bunları düşünerek -ve hepsi birlikte yıkansınlar fikrinden etkilenmemeye çalışarak- madem yeni bir dünya o zaman bu insanların ürettikleri kumaş vücudu temizlesin ve banyo kavramı ortadan kalksın dedim. Bu tabi ki ben çözdüm oldu değil.Örtünün ısıtılması için biyoyakıtın kullanılması banyo bunların hepsi birer fikir ve üst ölçekte anlatırsam olur diye düşündüm çünkü çok ayrıntılı düşünmeye hem vakit yoktu hem de artık severek yaptığım şeyden çok uzaklaştım. Bunun bi örtü olduğunun da farkındayım.hem yaşama çok fazla müdahal etmeyip hem oraya mimar olarak bir katkıda bulunmak isteyince biz oranın sıvasını boyasını düzeltmekle kalıyoruz yani bu iyileştirmeden başka birşey olmuyor ve benm de aklıma bütün konutların kullanabileceği bir örtden başka birşey gelmedi. Yani toparlamak gerekirse bahsettiğin ayrıntılar ben için fikirden ibaretti yani olayın hikayesi gibi. Pradasha çocukların değil herkesin yeri. 3 yaşında bir çocuğa devamlı aynı kşi bakarsa o onun annesi gibi olur zaten. isteyen o çocuğu kendi yaşadığı konuta götürebilir pekala. Yani o konutların hepsi aslında 0-17 yaş aralığındak çocukların konutu. Bu çocukların mülkiyeti yok kimle kalmak isterlerse onunla kalabilirler. Bir de bu konutlarda yaşayan insanlar hep birlikte belirlenen saatte kapılarının önüne yemeği koyup yiyebilirler. yani ben başka konuttaki yemeği yemek isteyip o konutun önüne gidebilirm. Edilia ile bağlantısının bunlar olduğunu düşünüyorum. Biyoyakıt ( kendi kendine yetebilme) fikri de dahil olmak üzere. Ama şunu da itiraf etmeliyimki bu projeye başladığımızda çok heyecanlandım. Başka bir dünya üzerinde çalışıyor olmak geröekten çok ilginç geldi çok severek yaptım herşeyi kafaya takarak( grup olduğumuz zamanlarda) ama sonrasında aynı heyecanı duymadım özgürce kendim için yaptığım birşey olmaktan çıkıp zorunluluğa dönüştü ve o noktada fikir yürütemedim. Keşke daha iyi olabilseydi.Belki bunu tekrar deneyebilirim ilerleyn zamanlarda.
Silaylincim ilerleyen zamana kalmadan, mimari çözümler üretmen gerekli. bu dünyada bir mimar adayı olarak. "güzeldi, daha da olabilirdi, ama olmadı, başka bir zaman da belki, bana eyvallah biçimde" bu dünyaya ait yorumunu kabul etmiyorum.
YanıtlaSillutfen bu gece, ürettiğin üst örtünün yapılarla zeminden üst kota, malzemesi, tekniği, kurulumu, sökümü, kontrolü, değişebilirliği gibi meseleleri de düşünerek nasıl ilişki kurduğuna dair sistem çözümlerini çalış ve yolla.
sana ve diger kişilere not: atölyeyi not korkusu ile degerlendirmeyecegim dedim, cünkü ölçütüm kendini aşma ve geliştirme çabası, samimi bir uğraş ve emek idi. bu durumda ya süreç içinde emek vermeyenler devam etmeyecek, ya da sonuna dek emek verenler en tam not ne ise emekleri karşılığı onu alacak. ancak görünen o ki, bir iki kişi dışında -isimleri yarın vereceğim- en üstü alacak yok aranızda. simdiden bilginize...
aylin güzel bitirmiş sözlerini; keşke daha iyi olabilseydi, heyecanım kalmadı, belki ilerde bir daha deneriz...
Emek vermiyor değiliz hocam günlerdir olşuturmak istediğimiz kolektif yaşamın bulunduğumuz dünyadan farklı olması,kendi adıma pradashaları edilia nın embriyosu olarak görmem işe ordan başlamak isteğimden dolayı onlarca hatta yüzlerce girdisi olan bu mekanları bu girdilerin mimarca yorumlanıp iyi anlatım tekniğiyle sunması gerekmekte David Harvey i yorumlamak ingilizce videolardan sosyal yaşam alnları üzerine araştırmalar yapıp bunu alanımızla bağdaştırmaya çalışıyorum kendi adıma..
YanıtlaSilPaftalarımızı oluşturmadan önce içerikleri buradan paylaşıp yorum alıp geliştirebilirz
YanıtlaSilsevgili gökhan, bu ortamı bu şekilde kullanmak için sanırım geç kaldınız. ama kimin samimi bir çaba içinde oldugunu, ürettiğini, emeğini akla dönüştürdüğünü bu gece-sabah yollayacagınız paftalara bakarak cümleten görecegiz.
YanıtlaSilyani diyorum ki, az sonra....
biraz da ben eğleneyim, aylin'in "hadi bana eyvallah" tiradından sonra...
Hocam gerçekten keyifliydi ve en samimi duygularımla söylüyorum hiçbir not kaygısı taşımıyorum.Sadece yarın izmite dönüyorum staj için ve proje için ne bu gece ne de sabah bir şey yapamayacağım. Siz bir not verecekseniz bize eminim ki hakettiğimiz neyse o olacak ondan yana hiçbir şüphem yok. Süreç boyunca elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Siz bıraktıysanız kalmayı haketmişimdir. Zorunluluk değil sevdiğim şey olsun bu ürettiğim şey, benden bir parça olsun diye yapıyorum eyvallahı ve son gecemi ailemle mangal keyfi yaparak geçirmeyi tercih ediyorum. Bu anlarım altı ayımdan daha kıymetli.. Herşey için bana kattıklarınız için teşekkür ederim hem size hem peline hem de tüm arkadaşlara..
YanıtlaSilTmm hocam
YanıtlaSilSayın aylin arkadsım sıkıldığını anlıyrum ama bunu burada bu sekilde nedn dile getryosun anlamıyorum grçekten bu kadar herkes emek verip tüm atölyeler senede 2 pafta hazırlayıp birini jüride birini fnalde sunarke bu kadar emek verip te atölyece sonunda bu sekilde paylasım yapman beni gercekten üzdü bulunduğumuz atölye ortamını bu sekilde anlatman verdğimz emeğe kendinde içindesin verilen emeğin saygısızlık oldu gibi geldi bana
YanıtlaSil